2008 m. gegužės 1 d., ketvirtadienis

Žiobrinės - panemunių tradicija.

Kriūkai yra miestelis prie Nemuno. Čia kasmet vyksta žvejų šventė – Žiobrinės. Ši šventė jau tapo miestelio tradicija ir vyksta šešerius metus. Dabar tikriausiai nė vienas kriūkietis neįsivaizduoja pavasario be Žiobrinių, kurios džiugina ne tik vietos gyventojus, bet ir pritraukia daug žmonių iš kitų miestų.
Šventė paremta senovės žvejų tradicijomis. Jie, vos tik grįžę iš žvejybos, ant Nemuno kranto darinėdavo žuvis ir čia pat jas kepdavo. Todėl, prasidėjus šventei, prasideda ir žvejų varžytuvės.
Šventės akcentu tapo žuvienės virimas ir žiobrių kepimas. Žuvys kepamos pagal senas žvejų tradicijas: ant medinių iešmų, kurie susmeigiami aplink laužą. Kiti rūkina žiobrius metalinėse statinėse. Taip paruoštos žuvies stengiasi paragauti kiekvienas ir niekas dar nėra nusivylęs. Taip pat visos šventės metu skamba muzika įvairaus amžiaus žiūrovams, tautodailininkai pardavinėja savo dirbinius.
Žinoma, Žiobrinės neprilygsta toms šventėms, kurios rengiamos miestuose. Tačiau vietos gyventojai gali didžiuotis tuo, kad ši šventė nevyksta jokioje kitoje šalies vietoje. Džiugu, kad nedidelis miestelis turi tradicijas, kurias, tikiuosi, puoselės dar ilgai.

Komentarų nėra: